PROGRAMI OSPOSOBLJAVANJA / POLJOPRIVREDA

Proizvođač domaćih suhomesnatih proizvoda

Proizvodnja suhomesnatih proizvoda u Hrvatskoj ima iznimno dugu tradiciju, gotovo jednako dugu kao i uživanje u istima. Vjerojatno Vam se ideja proizvodnje vlastitog kulena učinila šarmantnom, a u POU Libar naučit ćete kako tu želju za uveseljavanjem drugih raznim delikatesama pretvoriti u unosan biznis. Možda ste se već i okušali u stvaranju različitih vrsta suhomesnatih proizvoda u kućnoj radinosti, no stjecanjem zvanja proizvođača domaćih suhomesnatih proizvoda spoznat ćete poduzetničku stranu ovog zvanja, te naučiti kako svoje napitke pravilno pakirati, planirati troškove proizvodnje, te ono najbitnije – gotov proizvod plasirati na tržište. Nastava se dijeli na teorijsku i praktičnu, a polaznici tečaja upoznaju se sa svim fazama proizvodnje suhomesnatih proizvoda, postupcima i alatima koji se koriste. Tematske cijeline sa predavanja i vježbi prate cijeli postupak proizvodnje – od vrsta mesa, biranja istog, mehanike proizvodnje kobasica, kulena, svinjske masti i čvaraka, kalkulaciji troškova, zakonskoj regulativi, plasiranju proizvoda na tržište i još mnoštvu toga. Stručne kompetencije stečene ovim programom osposobljavanja upisuju se u e-radnu knjižicu, stoga ćete svoja remek djela moći plasirati na tržište i prodavati, ali i osnovati vlastiti OPG, te zaraditi na onom u čemu uživate.

Ukoliko se želite aplicirati za neku od mjera iz ruralnog razvoja svakako će vam dobro doći završen tečaj osposobljavanja za proizvođača domaćih suhomesnatih proizvoda. Ostvarit ćete dodatne bodove koji će Vam biti od velike koristi i pomoći će Vam da ostvarite prolaz Vašeg projekta za kojeg se prijavljujete.

  • MODULI:

    pasmine svinja i higijena proizvodnje
    proizvodnja domaćih i suhomesnatih proizvoda
    ekonomika proizvodnje domaćih suhomesnatih proizvoda i zakonska regulativa
    zaštita na radu, zaštita od požara i prva pomoć
    praktična nastava

  • ZNANJE, VJEŠTINE I KOMPETENCIJE KOJE SE STJEČU ZAVRŠETKOM PROGRAMA:

    Razlikovati tipove i pasmine svinja te građu i kategorizaciju svinjskog mesa
    Razlikovati, odabrati i koristiti odgovarajuće postupke u proizvodnji domaćih suhomesnatih proizvoda
    Proizvoditi različite vrste domaćih suhomesnatih proizvoda uz pridržavanje osobne higijene i higijene prostora i opreme
    Koristit se opremom, strojevima i alatima za proizvodnju i čuvanje domaćih suhomesnatih proizvoda
    Sudjelovati u planiranju troškova proizvodnje i plasmanu proizvoda na tržište
    Primijeniti zakonsku regulativu u proizvodnji te provoditi mjere zaštite na radu, zaštite od požara i pružiti prvu pomoć

  • ODOBRENJE:
    Ministarstvo znanosti i obrazovanja (upis u e-radnu knjižicu)

 

  • UVJETI ZA UPIS:
    završena osnovna škola
    minimalno 18 godina starosti
    liječničko uvjerenje o zdravstvenoj sposobnosti za proizvođača/icu domaćih suhomesnatih proizvoda

 

  • ZA PRIJAVU PRILOŽITI:
    ispunjenu upisnicu
    presliku osobne iskaznice
    presliku diplome/svjedodžbe
    domovnicu ili dokument izdan putem sustava e-građani
    rodni list ili dokument izdan putem sustava e-građani
    liječničko uvjerenje o zdravstvenoj sposobnosti za proizvođača/icu domaćih suhomesnatih proizvoda

Prijavi se već sada!